Vissa leksaker kan vara farliga

När man precis blivit förälder har man förmodligen mycket att tänka på. Något som kan verka helt ofarligt men som man egentligen bör vara försiktig med, är barnens leksaker. Dels kan de innehålla farliga ämnen men de kan också göra så att barnen sätter i halsen eller blir hörselskadade.

4358737-red-and-white-lego-bricks

Så kallade ”Drinking tube-glasses” eller sugrörsglasögon som säljs för barn har visat sig innehålla den förbjudna ftalaten DPHP, som är en mjukgörare. Dalademokraten rapporterar detta. Leksaksglasögonen säljs både i butiker och på nätet i Sverige. Glasögonen säljs inom EU av tyska företaget Out of the blue KG och det var tyska myndigheter som nyligen upptäckte att leksaken innehöll det farliga miljögiftet. Man skickade då ut varningsmeddelanden eftersom ftalater kan vara hormonstörande. Detta är speciellt allvarigt eftersom att produkten riktar sig till barn som kan få för sig att stoppa glasögonen i munnen.

Kemikalieinspektionen fann 53 giftiga leksaker

Det gäller alltså att se upp med farliga ämnen som kan finnas i leksaker och även om de flesta sådana ämnen är förbjudna att sälja i Sverige, finns aldrig någon hundraprocentig garanti. På SvD har man tagit del av en granskning som Kemikalieinspektionen utfört. I den granskningen har man tittat på 211 leksaker och i 53 av dessa leksaker hittade man hälso- och miljöfarliga ämnen. De flesta överträdelser gällde just ftalater och dessa fann man i mjuka plastleksaker. Även bly i elektriska leksaker och klorparaffiner hittades. Några av de leksaker som innehöll höga halter av farliga ämnen är dessa:

  • Docka Dollys.
  • Glitterpennor Slammer.
  • Helikopter Red Arrow.
  • Police Play Set.
  • Uppblåsbar hammare.
  • Mitt första armbandsur.
  • Microcar.
  • City Racer.

Anpassa leksakerna efter ålder 2176196-adult-helping-young-children-at-montessori-pre-school

När man ska välja leksaker till sina barn gäller det dock inte bara att de är fria från farliga gifter. Det gäller även att de är anpassade för barnens ålder, så att de inte utgör någon fara i sig. Ett exempel på ett leksaksmärke som har leksaker för barn i många olika åldrar är Fisher Price. När det kommer till leksaker för små barn är det viktigt att man köper saker som inte går att krossa och som inte har några skarpa kanter. De måste även vara stora så att barnen inte kan svälja dem och de får inte ha lösa delar som barnen kan dra av. Det kan vara en stor fördel att ha tvättbara leksaker för små barn eftersom de ofta stoppar leksakerna i munnen och bakterier kan spridas. Några andra leksaker som man bör se upp med är leksaker med högt ljud. Om barnen lyssnar på dem länge och nära örat är risken stor att de drabbas av en hörselskada. Barn som är under tre år bör inte heller ha leksaker där de kan komma åt batterier. Det kan vara bra att klippa av eventuella snören som finns på leksakerna eftersom dessa kan innebär en stryprisk Läs mer.