Det räcker med ett enkelt barnkalas

Ska du anordna ditt barns första barnkalas? Härligt. Det är någonting speciellt med det första kalaset, så klart. Din älskling har levt ett helt år och det är absolut någonting som ska firas. Men. Det behöver inte gå överstyr.

Tidigare i år kom en undersökning som visade att många barn hamnar utanför på grund av dyra barnkalas. Det var Stina Fernqvist, forskare från Uppsala universitet som läst på i frågan om barnfattigdom (källa) och hon kom fram till att de dyra kalasen gör att alla inte har möjlighet att närvara. Självklart kan ett barn egentligen inte mobbas ut i den unga åldern av ett år, men du kan redan nu sätta standarden för kalaset. Många barn är det som firar sitt första år med extrema kalas med allt från pinatas och äventyr. Men allt som egentligen behövs är släkt och vänner, god mat och fika samt några presenter. Barnet kommer faktiskt inte att komma ihåg sitt första kalas – precis som att du inte kommer att komma ihåg ditt. ballong1

I en krönika från Aftonbladet slår Lina Thomsgård verkligen näven i bordet och går rakt på sak: Släpp era kalasgalna egon för barnens skull. Hon är inne på samma ämne. Det är inte föräldrarna som fyller år. Det är ingen skryttävling. Det är ditt barn som fyller år. Och garanterat – den som kommer att få mest glädje av sina barn är den som umgås och leker med det på barnkalaset (och annars också) inte den mamma eller pappa som ger störst present eller mest kalas. Barn är enkla på så vis.

Bra tips på hur du ordnar ett barnkalas får du från denna artikel från Norrtälje tidning. Där tar de även upp tips på hur du kan ordna ett barnkalas även med en liten budget.