I väntans tider? Tvinga din partner att röka e-cigg

Har du en partner som är en riktig storrökare? Om du är gravid, och hen inte kan sluta, så har vi ett råd: tvinga din partner att röka e-cigg under din graviditet. Det är bättre för dig och fostret.

Idag är det nästan ingen som röker under graviditeten, eftersom man känner till att fostret påverkas av mammans rökning på många sätt. Men även passiv rökning skadar fostret. Om du är ihop med en riktig storrökare, som inte kan sluta fast han eller hon har försökt flera gånger, be då personen i fråga gå över till E cigg.

Rökande pappa med barnAtt rökning är skadligt för hälsa vet alla, och man är någorlunda ense om exakt hur skadligt det är. Röklukten sätter sig dessutom i kläderna, och den som är riktigt allergisk kan få en reaktion bara av detta. När det gäller passiv rökning är hälsoriskerna inte riktigt utredda, men man vet att det också är farligt.

Det är här som elektroniska cigaretter kommer in i bilden. De laddas med en nikotinhaltig vätska, som dock inte innehåller många av de andra skadliga ämnen som finns i tobaksrök. Den som röker E cigg avger bara vattenånga. Det innebär att man kan röka inomhus, även om de flesta väljer att inte göra det, och det innebär framför allt att man inte utsätter in omgivning för riskerna som är förknippade med passiv rökning.

Hur farligt är passiv rökning för barn?

Socialstyrelsen har på sin sajt samlat statistik om rökning och småbarnsföräldrar. Där kan man läsa att

  • 1999 utsattes ungefär 19 procent av åttamånaders spädbarn för rökning i hemmet. 16 år senare hade denna siffra sjunkit till 11 procent.
  • Andelen rökande mödrar till spädbarn har halverats på 15 år.
  • Den lägsta andelen rökande föräldrar, av båda könen, finns i Stockholms och Västerbottens län.
  • Den högsta andelen rökande föräldrar finns i Södermanlands och Skåne län.

Barn som utsätts för tobaksrök löper större risk att utveckla luftvägssjukdomar, att drabbas av infektioner som lunginflammation eller bronkit, men också för att få öroninflammation. Risken är även större för att utveckla småbarnsastma eller allergi mot pollen, pälsdjur eller födoämnen, skriver 24Kalmar. Hälsoproblem som uppkommer på detta sätt kan också gå i arv, skriver YLE.

Att få din partner att gå över till E cigg kan kännas futtigt, men det kan få positiva konsekvenser t.o.m. för era barnbarn.