Arbetsgivarens roll vid föräldrarledighet

Visst är det vanligare nu än för 10 år sedan att män också ska vara pappalediga, men det är fortfarande många som höjer på ögonbrynen med en hög portion av skepticism.Att dela på föräldraledigheten borde för föräldrarna vara en självklarhet, och även för arbetsgivaren.

Peter Hill arbetade som sjuksköterska på kriminalvårdsanstalten Hall när hans gravida fru blev akut sjuk. När Peter Hill ansökte om föräldraledighet, avslutade kriminalvården hastigt hans provanställning.

Så står det inledningsvis i en artikel från Dagens Nyheter, och nu 4 år senare, är frågan om det har blivit någon skillnad? Visst är det vanligare nu än för 10 år sedan att män också ska vara pappalediga, men det är fortfarande många som höjer på ögonbrynen med en hög portion av skepticism. Vad gäller händelsen som Dagens Nyheter lyft blev faktiskt Kriminalvården fällda av både facket och diskrimineringsombudsmannen, DO, vilket självklart är glädjande nyheter. Men att de ens hände är tillräckligt illa för att de måste hanteras. Och det snarast.

Delad föräldraledighet ska vara en självklarhet för arbetsgivaren

Att dela på föräldraledigheten borde för föräldrarna vara en självklarhet, och även för arbetsgivaren. Visst är det förståeligt att chefer inte vill att ens anställda ska försvinna en längre tid från arbetsplatsen om de gör ett bra jobb, men saken är ju att det är någonting som kvinnor som vill ha familj måste göra – och då måste kraven vara desamma på männen.  En arbetsgivare ska alltid se till glädje om en anställd blir förälder, oavsett vilket kön man har och om man vill vara föräldraledig. Som arbetsgivare bör man när barnet kommer skicka blommor och kanske ett fint kort för att välkomna barnet. Och det är inte ens svårt att anordna, utan det är bara att skicka en gåva via nätet, exempelvis från visauppskattning.se.

Sakta men säkert går det framåt

Förhoppningsvis kommer situationer som den Dagens Nyheter rapporterade om inte hände igen – även om det är en väldigt naiv önskan. Snarare kommer detta att hända flera gånger till, trots att vi har en föräldraledighetslag som innebär att arbetsgivaren inte får missgynna medarbetaren, exempelvis genom att sänka lön eller undanhålla en befordran. Ännu sorgligare blir denna händelse också när det faktiskt är en myndighet har bett sig så här. Visst har alla företag samma lag att förhålla sig till, men man förväntar sig vanligtvis väldigt mycket mer av en myndighet.

Nåväl. Det går som sagt framåt, det kan märkas när man läser denna artikel från Svenska Dagbladet. Där skriver man om mannen som var ”mammaledig” 1982. Så här står det inledningsvis:

Claes von Hofsten väckte starka reaktioner när han 1982 var hemma i fem månader med dottern Danielle. SvD var inte den enda tidning som skrev om händelsen.

Det är fascinerande att man som föräldraledig pappa kan skapa sådan uppståndelse. De skriver till och med i tidningen att han fick besök av en japansk journalist som intervjuade honom i åtta timmar för att ta reda på ”allt” om att vara hemmapappa. Detta är nu över 30 år sedan, så visst har det gått framåt. Men att en man som väljer att vara hemma med sitt barn blir motarbetat, och till och med avskedad, av sin arbetsgivare är inte okej. Processen för en likartad föräldraledighet går framåt, men den måste snabbas på.