Mamma och vikarie? Ja till lån ändå

 

Att vara mamma idag (speciellt ensamstående) är inte lätt. Det ställs större krav på ekonomisk trygghet, samtidigt som den ekonomiska tryggheten får av fast jobb och eget boende. Det är som att då olika trygghetsfaktorerna har hamnat i skarv med varandra. Många av de gamla bankerna säger nej till folk som inte har fast anställning; fast de kanske till och med jobbar heltid ändå.

Det är nog många som känner igen sig i den stressiga bilden av vad ett lyckat liv är. Den fasta anställningen lyser med sin frånvaro för många idag, och de osäkra anställlningsformerna kryper upp i åldrarna. I takt med att färre får fast anställning verkar förutsättningarna för ett tryggt liv bli mer och mer beroende av det faktum att man har en tillsvidareanställning. Den här videon kan man titta på om man vill låna pengar från Bluestep:

Den summerar på ett mycket bra sätt och fångar in den problematiken som dagens ekonomi har idag. Många hålls utanför samhället genom att inte bli beviljade lån, samtidigt som hyresrätterna säljs ut i allt högre tempo. När människor från lägre samhällsklasser inte ges möjlighet att skaffa en lägenhet genom bolån tvingas de hoppa runt på andra handskontrakt, ofta med stora ockerhyror. Hamnar man i en sådan situation känns det ännu längre bort att få fast jobb. Hur ska man orka?

Att låna pengar från mindre banker 

Sju av tio mår dålig över sin ekonomi. Och de som drabbas hårdast vid en separation är kvinnor, vilket är föga förvånande. Ändå verkar samhället ovilligt att tillgodose mammor med en trygghet. Nu har det börjat dyka upp mindre banker som vänder sig till de människor som får nej från banken. Med det nya amorteringskravet har det framför allt skett två saker: storbankerna säger nej till fler, vilket resulterar i att färre kan ta lån för att köpa en lägenhet. Det har i sin tur lett till att bostadspriserna har sjunkit något, men det är en mycket marginell prissänkning och inget som underlättar för de som inte kan ta något lån ändå.