Barnets första år – kostnaden

Att skaffa barn kan inte mätas i pengar – själva upplevelsen alltså. Men att ha ett barn och ta hand om det kan faktiskt mätas ekonomiskt, ja, alltså hur mycket det faktiskt kostar. Men hur mycket kostar det första året – om man bara ser till utrustningen du måste införskaffa?

 

Inte bara vad det kostar att vara hemma med sjukt barn, utan även vad alla saker kostar som du måste köpa till barnet när det är helt nyfött – som barnvagn och spjälsäng.

 

Så mycket kostar det första året med barnet

Basutrustningen för bara första året med barnet kostar cirka 20 000 kronor, enligt en uträkning som Konsumentverket har gjort. Då räknar man med nya produkter där inget köpts begagnat eller ärvts av släkt och vänner – något som är ett smart tillvägagångssätt att komma undan lite billigare det första året. Men i basutrustningen ingår inte kläder och leksaker, det är andra saker som barnvagn, spjälsäng och andra måsten. Sedan läggs kläder, blöjor och eventuell amningsersättning på denna kostnad och det blir ännu mer pengar. Det är med andra ord dyrare än vad en kan tro att skaffa – och ha – barn.

 

Låna utrustning. Fråga släktingar, vänner och bekanta om de har saker du kan låna. Var uppmärksam på att utrustningen ska vara säker. Skyddsfunktionen kan behöva kontrolleras extra noga så att produktens säkerhet inte har försämrats med åren – Konsumentverket/Hallå Konsument

 

Se även till att köpa utrustning efter hand, för att se vad som verkligen är nödvändigt och vad du och barnet verkligen behöver. Jämför priser och försök hitta det bästa men även det som är prisvärt för att komma undan på bästa sätt.