Mammakläder

När magen växer krävs andra kläder, som inte sitter åt hårt. Mammakläder har blivit en storindustri, men det gäller att man hittar kläder som man trivs med. Då kan man å andra sidan också hitta en vinnande affärsidé.

Det är populärt bland kändisar att designa mammakläder. Beyoncé, Britney Spears och Camilla Läckberg hör till de kända kvinnor som alla har lanserat egna kollektioner. Andra har istället blivit kända genom att designa mammakläder. Dit hör Sonia Rykiel, vars första plagg som fick uppmärksamhet var klänningar för gravida. Det blev startskottet för en lång och framgångsrik karriär som designer.

Sonia Rykiel är kanske den som har lyckats bäst med mammakläder, men hon har fått många efterföljare som också hoppas att mammakläder ska bli deras biljett in i modevärlden. Idag går det att hitta mammakläder som passar ens vanliga stil, vare sig man helst klär sig i yogabyxor eller i kritstrecksrandig dräkt. Det finns även många tillverkare som erbjuder mammakläder i ekologiska material.

StödstrumporMammakläder

Det finns också kläder som man kanske inte tänker på att man behöver som gravid. Vem som helst kan räkna ut att en klänning eller ett par byxor inte kan sitta åt runt magen, det är därför som många väljer att byta ut sina jeans med hög midja mot snickarbyxor under graviditetens sista månader.

Men under graviditeten är det inte bara magen som växer. Det sker också andra förändringar i kroppen. Blodvolymen fördubblas, och kroppen börjar producera en typ av hormoner som kallas progestiner. Dessa skyddar det befruktade ägget, men de gör även bindväven lösare. Venerna expanderar, och mer blod än vanligt pumpas runt av hjärtat. Då kan inte venklaffarna stängas ordentligt, och blod kan rinna tillbaka in i venerna. Detta kan leda till åderbråck eller vätskeansamling i benen.

Dessa besvär kan dock förebyggas genom användande av stödstrumpor. Strumporna ökar blodcirkulationen, vilket gör att blodet flyter med större kraft, och därför inte kan rinna tillbaka.