Träning för gravida

Även när man är gravid vill man hålla sig i form. Det finns dessutom mycket som tyder på att ju bättre form man är i vid förlossningen, desto mindre problem kommer man att få.

Träning under graviditeten har visat sig ha flera positiandr effekter. Genom träning kan man bibehålla sin kondition och styrka, samt ökat välbefinnande. Vidare kan man genom att träna minska risken för svullnader och åderbråck, bli piggare, sova bättre, och bli mindre stressad.

Man kan dock inte riktigt träna som vanligt när man blivit gravid. Framför allt gäller det att man lyssnar på sin kropp och de signaler som den ger. Men det finns också vissa övergripande råd. Hur man kan träna, och hur man inte kan träna, beror till stor del på var i graviditeten man befinner sig. Kroppen börjar förändras, och även om man till stor del märker det så kan det vara svårt att uppmärksamma alla signaler. Inför förlossningen kan det vara bra att gå en profylaxkurs för att förbereda sig på bästa sätt.

Första trimestern

När man vet att man är gravid bör man undvika övningar med hopp, framför allt hopp där man landar på en fot. Tidigt i graviditeten börjar bäckenet att förändras, och under denna period är kroppen extra känslig för stötar och ojämn belastning. Felaktig träning under denna del av graviditeten kommer att få konsekvenser under återstoden av de nio månaderna.

En annan sak man bör tänka på är hur tunga vikter man använder när man tränar. Det är bra att öka antalet repetitioner, men välja lättare vikter. Övningar som använder den egna kroppsvikten kan man dock fortsätta med.

Andra trimestern

När magen sväller drabbas många av värk i ryggen, men det går att förebygga denna genom att träna rörligheten i ryggraden innan magen blir för stor. När detta sker varierar, men vanligen blir det någon gång mellan fjärde och sjätte månaden. Då kommer också magmusklerna att sluta fungera som förut, och det går bl.a. inte att göra crunches längre.

Tredje trimestern

Många som har genomgått en graviditet skulle nog säga att de sista månaderna är ett enda långt träningspass i sig. Det går dock att fortsätta träna även på vanligt sätt, med de övningar som känns bra. Om det går bör man fortsätta med rörlighetsträning av ryggen. Andra övningar är promenader, och styrketräning för armarna, ryggen och axlarna.

Risker

Alla kan eller bör dock inte träna under graviditeten. Om man upplever någon av följande varningssignaler under träning bör man genast bryta, och kontakta sjukvården:

  • Yrsel
  • Andfåddhet före träning
  • Huvudvärk
  • Tryck över bröstet eller andra bröstsmärtor
  • Sammandragningar eller prematura värkar
  • Vattenavgång
  • Vaginal blödning

Det finns även medicinska diagnoser som gör det olämpligt att träna under graviditeten. Dit hör hjärt- och lungsjukdomar, som hjärtarytmi, bronkit eller restriktiv lungsjukdom. Detsamma gäller storrökare (mer än 20 cigaretter per dag), epileptiker, diabetiker och kvinnor som lider av en ortopedisk sjukdom som begränsar deras rörelseförmåga. Det är viktigt att rådgöra med läkare innan man börjar träna om man lider av något av detta. Det kan gå att träna, men det är inte säkert.

Slutligen brukar man avråda från att kvinnor som väntar tvillingar, eller fler barn, tränar under graviditeten.