Tips för att minska illamående

Vad kan du göra om du är gravid och mår väldigt illa? Särskilt under mornarna. Det kanske kan stötta dig lite att det är ett tecken på en hälsosam graviditet.

gravidMånga som är gravida mår väldigt illa om mornarna. Vissa gör det under ett antal veckor i början av graviditeten, andra mår illa mest hela tiden – under hela graviditeten. Det beror på att vissa är mer känsliga än andra för hormonerna som fått fritt spelrum i kroppen. I en artikel i Dagens medicin går det att läsa om hur kvinnor som drabbas av illamående och kräkningar tidigt under sin graviditet har en betydligt lägre risk för missfall, i jämförelse med kvinnor helt utan sådana besvär:

Forskarna fann att mer än 57 procent av kvinnorna var illamående vid den åttonde graviditetsveckan. Det kopplades till en minskad sannolikhet för missfall med 50 procent, jämfört med kvinnor utan liknande graviditetsbesvär – Dagens Medicin

Bättre luft att andas

Det finns mycket du kan göra om du dras med en kämpig graviditet. Bland annat kan du köpa hem en avfuktare för att göra luften lättare att andas under en fuktig sommar. Men vad mer kan du göra för att må bättre under en jobbig graviditet?

Illamåendet ett gott tecken

Så även om gravidillamåendet är fruktansvärt för den som går igenom det, är det ett tecken på en hälsosam graviditet. Det du kan göra för att minska ditt illamående är att prova på olika saker, för att hitta rätt. Några vanliga knep för att försöka minska illamåendet vid graviditet:

  • Att försöka ta det lugnt och inte stressa. Stress gör att du kan må ännu sämre, samt om du sover för lite.
  • Att äta något direkt innan du stiger upp, till exempel ha riskakor bredvid sängen. Eller be partnern att komma in med en ostmacka för att sätta igång blodsockret.
  • Drick ordentligt med vätska, även vid tillfällen då du inte äter.
  • Ät kokt mat utan starka kryddor och ät lite men ofta. Undvik stark, kryddad, fet och stekt mat så mycket du kan. Det kan även göra det jobbigare för magen att smälta magen.
  • Glöm inte mellanmål och frukt, ät något med kolhydrater för att minska illamåendet. Ofta är det för att blodsockret är lågt som du mår dåligt om morgonen.
  • Lägg en citronskiva i vattnet när du dricker.
  • Försök att vara stillasittande efter en måltid. Rör annars på dig och försök att träna som vanligt.

Mer tips och råd för att minska illamåendet vid en graviditet går det att läsa om på Måbra.

Vårdguiden 1177 går det vidare att läsa om hur några få gravida får ett extremt illamående, något som kallas för hyperemesis gravidarum. Då är du ofta illamående hela dagen och kräks så mycket att du blir uttorkad och behöver få dropp. Det är viktigt att söka vård om detta sker. Bra att veta är att illamåendet och kräkningarna inte påverkar barnet negativt, även om det är extremt jobbigt för dig som gravid.