Mors dag viktigast i Chile

Något som kommer med att man får barn och blir mamma, är att man får bli firad på Mors dag. Helgdagen har en lång historia och firades för första gången för över hundra år sen. Mors dag firas på olika dagar och på olika sätt runt om i världen. Ett utav de länder där dagen är som störst är Chile.

3757741-faceless-pregnant-woman-in-park

På Norrköpings Tidningar kan man läsa att Mors dag är en av årets viktigaste dagar i Chile. Både för barnen, männen och för handeln. Just Mors dag är en utav chilenarnas favorithelgdagar och firas, till skillnad från i Sverige där det är sista söndagen i maj, den andra söndagen i maj. Den här dagen har gjort så att maj blivit handelns bästa månad i Chile, efter december när julklapparna köps. Förutom att ge presenter till sina mödrar ställer man ofta till med stor fest och middagar för att fira. Experter tror att Mors dag är speciellt stor i Chile för att man i landet skapat ett slags ”helgonifiering” av moderskapet och där ses även de kvinnor som inte har några barn som mödrar. Hyllandet till moderskapet kommer även från den katolska ton och tron på Maria. En tro där modern har en väldigt viktig position.

Mors dags historia

I Sverige firar man inte Mors dag riktigt lika mycket som i Chile. Här är det vanligt att man ger någon liten present till mamma och visar lite mer uppskattning till henne. Själva firandet av Mors dag har, som många andra kommersiella högtider, sina rötter i USA. Det hela började med att amerikanska Ann Jarvis hedrade sin bortgångna mor på årsdagen med en gudstjänst. Det var den 10 maj 1905. Detta spreds sedan i USA och redan 1914 blev Mors dag en officiell helgdag i landet. Sverige låg faktiskt inte långt efter med att haka på trenden och fem år senare firades Mors dag för första gången här, skriver DN. Men dagen fick inte alls någon speciell uppmärksamhet då. Det dröjde fler decennier innan den fick spridning i större skala nationellt och internationellt.

Hur firas dagen i olika länder?

Som sagt hedrar man sin mor på lite olika sätt i länderna och vilket datum som gäller skiljer sig även åt. I Ryssland till exempel så firar de dagen i november, medan de i många länder slår ihop dagen med internationella kvinnodagen 8 mars. På senare år har det blivit mer av en kommersiell högtid, där handlare konkurrerar om att sälja de bästa presenterna till mödrarna. Politiker har även uppmärksammat högtiden och Kristdemokraterna tyckte att mamma skulle få en Rut-tjänst eftersom att det är kvinnor som står för 75 procent av det obetalda hushållsarbetet.

Mammor önskar sig middag230638-girlsd-fun-outdoors

När man frågar mammor vad de vill ha på Mors dag så säger de flesta samma sak. I en undersökning som Sydsvenskan skriver om kan man läsa att flest mammor vill slippa laga mat och få en middag i present. När man däremot frågar personer vad de kommer ge mammorna ser ordningen ut såhär:

  • Blommor
  • Middag
  • Sötsaker
  • Smycken