Så skapar du en barnsäker trädgård

Barn, sommar och trädgård hör ihop – tre positiva saker som ger mycket glädje och gemenskap. Samtidigt som trädgården är en perfekt lekplats, så kan den också innehålla vissa risker. Här kommer tipsen på hur du skapar en barnsäker trädgård.

Barn älskar att leka, springa runt, dansa, cykla och att gömma sig. Det är också viktigt att barn rör på sig. En bra trädgård ger barn en möjlighet att få utforska världen, samtidigt som de är hemma i trygghet hos mamma och pappa. Det är också det ultimata lekrummet då barnen är med kompisar: medan föräldrar och vänner sitter och dricker kaffe, så kan barnen leka kurra gömma, träna på att cykla eller leka tagen. Om du har barn vill du självklart ge dina älsklingar en skön barndom med både äventyr, spänning och trygghet.

Skapa den rätta inramningen

För att skapa en barnsäker trädgård behöver du först och främst skaffa ett passande staket. Vilket staket som du väljer beror både på barnens ålder, villans läge, vilket utseende som passar till hus och trädgård och självklart också pris. När du väljer staket är det viktigt att du tänker igenom om du ska ha grind eller inte. Om du bor nära en trafikerad väg är en grind ett bra sätt att barnsäkra din trädgård. Tänk också på att ett lågt staket är lätt att hoppa över – vilket har sina fördelar – men att bollar och andra leksaker lätt kan sparkas eller kastas utanför trädgården. Om du har små barn och planerar fler, är det klokt att ha lite höjd på staketet, så ger det mer skydd. Det bästa stället att hitta ditt perfekta staket är hos Wernamodesign, som erbjuder staket med en unik design, i en blandning av tradition och framtid som passar de flesta trädgårdar.

Inred trädgården rätt

De är underbart med dammar och statyer i en trädgård – men inte alltid så barnsäkert. För små barn kan mindre än en decimeter vatten vara en dödsfälla. Vänta med dammar och större pooler tills barnen är större, och satsa istället på uppblåsbara bassänger – och var alltid med. Du bör också gå över trädgården och identifiera plåtbitar och vassa kanter som sticker ut, från till exempel ett lågt tak, och linda in kanterna för att skydda både barn och vuxna. Tänk också på att bygga räcke kring en högre altan, så att barnen inte ramlar ner.