Läkemedel vid graviditet

När man är gravid är det viktigt att tänka på att vissa läkemedel inte är så bra att äta. Till exempel finns det vissa läkemedel som sägs kunna användas av gravida men som inte alls är speciellt bra.

13079041-midsection-of-woman-with-pills

På dagensmedicin.se kan man läsa att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA kritiserar ett Instagram-inlägg som Kim Kardashian gjort där hon gör reklam för ett läkemedel. Läkemedlet är till för att dämpa morgonillamåendet hos gravida och i inlägget skrev Kardashian att läkemedlet studerats på gravida och att det inte medförde några risker för det ofödda barnet. FDA anser dock att inlägget är vilseledande eftersom det inte tar upp de eventuella biverkningar som finns. Dessutom har läkemedlet inte studerats på gravid enligt FDA.

Äta paracetamol eller inte?

Att en del läkemedel inte är så bra för gravida är tyvärr verkligheten och därför är det oerhört viktigt att man när man väntar barn är extra uppmärksam på vilka läkemedel man stoppar i sig. Ska man exempelvis beställa värktabletter och annat från apomera.se kan en bra idé vara att kolla upp innan vad som faktiskt är säkert att ta vid en graviditet. Studier visar till och med att vanliga värktabletter kan vara skadliga för fostret. I Metro kan man läsa att risken för ADHD kan öka hos barnet om det är så att modern ätit paracetamol under graviditeten. Läkemedelverket har dock kvar sina rekommendationer om att man faktiskt kan äta värktabletterna. De siffror som visats i studien är nämligen enligt Läkemedelsverket inte 100-procentigt säkra. Men gravida ska som sagt alltid använda läkemedel varsamt.

”Därför kan gravida kvinnor använda paracetamol när det är medicinskt motiverat, som vid feber och smärttillstånd. Men det ska precis som alla läkemedel användas varsamt och under kort tid.” Läs mer.