Klara ekonomin som ensamstående

Att vara ensamstående förälder är både tungt fysiskt som psykiskt många gånger, speciellt eftersom att den ekonomiska bördan blir så pass mycket större – men trots detta är det få ensamstående föräldrar som faktiskt tar emot eller söker hjälp i form av finansiellt stöd.

tomma fickor konkurs fattigEkonomin för en ensamstående förälder är ofta ansträngd och knaper, men trots detta är det få ensamstående föräldrar som faktiskt söker hjälp. Enligt siffror som Sveriges Radio presenterar så har var femte ensamstående mamma i Sverige socialbidrag i form av ekonomiskt bistånd, men antalet ensamstående som hellre skuldsätter sig privat istället för att ta bidrag är desto större. Anledningen till det är att många skäms över att behöva söka hjälp och gör det först när skulderna blivit ett faktum, vilket gör det hela till en negativ spiral. Så hur kan man som ensamstående förälder få ekonomin att gå ihop på ett smart sätt?

Koll på ekonomin

Först och främst gäller det att få koll på sin egen finansiella och ekonomisk situation vilket snabbt är ordnat genom att ställa upp en budget som visar alla fasta och rörliga utgifter varje månad och sen se vad man kan ta bort, minska eller förhandla om. Men det betyder inte att man ska ta bort allt i livet som man tycker är roligt, det gäller bara att tänka annorlunda. Hos till exempel Gratislandet kan man hitta kampanjkoder och rabatter på såväl shopping som resor och mat som man kan använda med fördel för att sänka sina kostnader utan att förändra alla sina inköpsvanor. Sedan är ett annat tips att planera ekonomin innan barnet ens är fött, och det gäller både ensamstående och par där det hela handlar om att få en bild över ekonomin och hur den kommer att komma att förändras, det skriver Norrtelje tidning.