Sambo eller gifta sig?

I en artikel från Dagens Nyheter lyder rubriken ”Sambos med barn bör gifta sig”, varpå inledningen är som följer:

Ett par som är sambo blir med barn. Om en av dem dör vill de att den andra ska kunna bo kvar i huset, bostadsrätten eller hyresrätten. Så här kan de lösa situationen.

Det handlar alltså inte om att journalisten som har skrivit artikeln har några som helst vädringar kring saken, men det underlättar ifall det som inte får hända händer. En kan ju tycka att det är tradigt, att lagar som dessa ska vara aktuella även år 2014, och saker som dessa vill en självklart inte tänka på, men det kan finns mycket värda i att se över dessa saker. Dessutom är ju bröllop roligt, därav borde ett äktenskap som helt enkelt förenklar livet ifall någonting händer , inte vara ett större problem ifall man älskar varandra. Många är det som väljer bort att gifta sig på grund av pengar, men det behöver inte vara så. Man ska komma ihåg varför man gifter sig: för sin egen skull. Det räcker med ett billigt bröllop, tillsammans med de närmaste – antingen i kyrkan eller statligt. Allt tillhörande går att hitta billigt, som exempelvis billiga tackkort till bröllop.

????????????????????????????????????????

Sjukdom ledde till giftermål

Ett exempel på några som har väntat med att gifta sig – och nu plötsligt gör det på grund av svåra prövningar de gått igenom, är paret i denna artikel. De har varit ihop i många år, har tre barn ihop men har aldrig gift sig. Nu är det dock dags. Varför? De är nämligen så att Janne, mannen i familjen, drabbades av cancer och med det fick familjen en insikt om hur sårbart livet är. Detta gjorde självklart också att de såg över vad som kunnat hända om han dog, och vad det innebär för familjen. Det ledde tillslut att giftermål.

Äktenskap i siffror 2014

  • 25 100 skilde sig
  • 28800 äktenskap upphörde på grund av dödsfall
  • 50 procent gifte sig på sommaren
  • Ett äktenskap varar i snitt i 25 år

Källa: SBC