Alkohol efter en graviditet

Under en graviditet är det högst olämpligt att dricka alkohol. Helst ska du inte ens få i dig en droppe. Men när barnet är fött – hur länge måste du vänta innan du får konsumera alkohol igen, såsom ett glas rött?

När barnet är fött måste du fortfarande tänka på vad du stoppar i dig, speciellt i form av dryck som alkohol. Då tar nämligen amningen vid och om barnet får i sig mjölk som tagit skada av alkohol är det inte bra. Dock innebär inte detta att du behöver avstå från alkohol i måttlig mängd. Ett glas rött från vin från https://www.thewineagency.se/sv/vinkategorier/rott-vin/ är med andra ord helt ok, så länge det är lite och bra kvalitet.

vinglas framför brasanLiten konsumtion är acceptabelt

Det går normalt bra att dricka ett eller två glas vin i veckan om du ammar. Inte mer än så! Detta gäller inte bara för att du kan överföra stora mängder alkohol till barnet via blod och mjölk men också för att det är rent olämpligt av en vuxen som är alkoholpåverkad att ta hand om ett litet barn. Du kan tappa barnet eller traumatisera det på olika sätt om du inte skärper dig. Signaler som barnet sänder ut kan uppfattas sämre och det kan medföra stora risker. Lär från citatet nedan.

Enligt dagens forskning finns det inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar. Då räknar man med ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet då kan få i sig är så liten att den inte kan påverka barnet. Bröstmjölken blir alltså inte farlig för bebisen för att man druckit ett glas vin.

En annan aspekt att ta hänsyn till är att alkohol kan ge minskad mjölkproduktion om det intas i för stora mängder förstås. Något glas vin i veckan påverkar inte men när du överstiger det kan det bli negativt.