Potträna innan barnet kan gå

Nya riktlinjer från BVC är att föräldrarna nu  redan vid tiomånaderskontrollen får reda på att de bör börja potträna sitt barn, och detta gärna innan barnet kan lära sig börja gå.

359914-supporting-handsVi har tidigare skrivit om en kvinna som åkte fast för att ha smugglat 25 000 blöjor. Detta skulle man komma undan om man var snabb med att börja potträna sitt barn. Och det handlar inte heller bara om ekonomiska vinster utan även om barnets hälsa och välmående och självkänsla. För vem vill egentligen springa omkring med kiss på sin kropp? Dock är det många föräldrar som känner att de inte har tid eller inte riktigt vet när och hur man ska börja med sin potträning.

Klara riktlinjer från 1o månader

Vad man kan se är att barn använder blöjor allt längre upp i åldrarna och detta kan medföra att man blir mer känslig för urinvägsinfektioner. Nu kommer BVC att vid tiomånaderskontrollen ge ut riktlinjer för hur man kan potträna sitt barn på bästa sätt. Detta ska ske gärna innan barnet har lärt sig gå. Det är en otrolig känsla och kontroll när barnet märker att den kan gå själv på toaletten och förr var barn blöjfria redan vid 1,5 år. Nu ligger snittet på 3 – 4 års ålder. Någon man vill se en förändring på.

Vad man ska tänka på är att finna så naturliga tillfällen som möjligt för barnet då de ofta behöver ”rutinpotting” som det kallas. Man kan tänka på att barnet kan kissa när man själv besöker toaletten. Eller efter mat, bad eller en promenad så barnet lär sig att känna av och få in rutin på att den snart kommer kunna gå på toaletten. Sen är det viktigt att tänka på att alla barn är olika.